skip to Main Content
0314–640002 info@laserclinic-river.nl

Wat zijn bultjes en wratjes?

Geleidelijk aan laat de tand des tijds zijn sporen na op onze huid. Vanaf onze 30ste levensjaar krijgen de meeste mensen wel last van bultjes, wratjes, ruwe plekjes en vlekjes op de huid. Soms ontstaan ze alleen in het gezicht, maar het kan ook elders op het lichaam.

De onschuldige bultjes en wratjes noemen we goedaardige huidtumoren. Een goedaardige tumor is een plaatselijke opeenhoping van weefsel en cellen. Goedaardige huidtumoren kunnen uit verschillende bestanddelen bestaan. Ze kunnen opkomen door een woekering van bindweefselvezels, door afsluiting van talgklieren, door stuwing in de oppervlakkige bloedvaatjes of door ontstekingen.

Hoe ontstaan goedaardige huidtumoren?

Bij veel goedaardige huidtumoren is de oorzaak niet geheel duidelijk. Meestal speelt erfelijke aanleg een grote rol, samen met overmatige blootstelling aan zonlicht en het ouder worden. De meeste goedaardige huidtumoren ontstaan op latere leeftijd, enkele zijn aangeboren.

De meest voorkomende goedaardige huidtumoren zijn:

  • Dermatosis papulosa nigra: kleine bruine ouderdomswratjes bij donkere huid
  • Fibromen: steelwratjes, zachte elastische uitstulpingen op de huid
  • Gerstekorrels: witte, ingekapselde talgbultjes rondom de ogen
  • Kersenwratjes: bolvormige kersenrode bultjes over het lichaam
  • Ouderdomswratten: ruwe, donkerbruine huidwratten bovenop de huid
  • Syringomen: kleine huidkleurige bultjes onder de ogen
  • Talgklierhyperplasie: kleine huidkleurige bultjes op het voorhoofd met een ‘kratertje’ in het midden
  • Xanthelasma: geelwitte, vlak verheven cholesterolophopingen rondom de ogen.

Bovengenoemde goedaardige huidtumoren kunnen door de huidtherapeut behandeld worden.

Los van het voorkomen van overmatige blootstelling aan UV-straling, is het vrijwel onmogelijk om goedaardige huidtumoren zelf te voorkomen of te behandelen. De meeste huidtumoren zijn gelukkig onschuldig. Hoewel het een veel voorkomend verschijnsel is, ziet men over het algemeen toch liever een egale, gladde huid. Vanuit cosmetisch oogpunt kiezen veel mensen er daarom voor om goedaardige huidtumoren te laten verwijderen.

Behandelingen tegen goedaardige huidtumoren

Tijdens het consult worden de goedaardige huidtumoren bekeken en beoordeeld. Er wordt gelet op de plaats, rangschikking, omvang, vorm, omtrek, kleur en type. Er zijn een aantal aandachtspunten waar we naar zullen vragen. We willen bijvoorbeeld weten hoe lang de plek er zit, of deze pijn doet, of het van kleur/vorm verandert, of het weleens bloedt en of er bijvoorbeeld huidkanker in de familie voorkomt. Ook vragen wij naar de huidgenezing. Bij de geringste twijfel zullen we besluiten niet te behandelen en u doorsturen naar uw huisarts. Bij Laserclinic River kunnen we goedaardige huidtumoren met diverse behandelmethoden nauwkeurig verwijderen, zonder dat er huidschade ontstaat of littekens achterblijven. Alleen het betreffende wratje of bultje wordt behandeld. Er komt een korstje op het behandelde plekje en dit zal er na enige dagen vanzelf afvallen.

Tarieven per behandeling

Klein gebied

(15 minuten)

€ 65
Middelgroot gebied

(30 minuten)

€ 115
Groot gebied

(45 minuten)

€ 145
Back To Top